Bez suza u vrtić

JASNA STOJKOVIĆ, Foto: DREAMSTIME, 07. 09. 2009. 07:13

Vaše dete je krenulo u vrtić i svako jutro ga uz vrisku i dreku silom odvajate od svoje suknje da biste ga predali vaspitačici. Za vrtić neće ni da čuje! Pokušajte da primetite ove savete, možda ćete uspeti da se „nagodite“ s malim plačljivkom. Continue reading

Novi muškarac

Ilustracija Srđan Pečeničić

Jasna podela na muške i ženske rodne uloge uglavnom postoji u društvima u kojima se teško živi, koja su siromašna i koja se nalaze u zoni preživljavanja. Osobine muškarca kao što su snaga, izdržljivost, neosetljivost, nepokazivanje osećanja, ponosno ponašanje i slično, u ovoj životnoj zoni jesu evolutivna prednost. Međutim, kada se društvo obogati i kada zajednica pređe u zonu kvalitetnog života, tada nastupa značajna promena u mentalitetu njenih članova. Kada kvalitet života počne da se izjednačava sa prijatnim osećanjima, nastaje jedna kolektivna potraga za užitkom u svim aspektima života, pa i u vezama. Posledica ove promene sistema vrednosti i mentaliteta je raspad tradicionalnih uloga.

Dok je arhetipski testosteronski muškarac, alfamužjak, mačo muškarac slavljen u zoni preživljavanja, on je u zoni kvalitetnog života postao negativna karikatura, koja na našim prostorima ima pogrdnu etiketu „Balkanac”. Suprotnost grubom, mačo tipu, nežni muškarac, džentlmen ili kavaljer, koji je ranije zadovoljavao romantične fantazije, sada nije uspeo da zadovolji ženski seksualni senzibilitet koji je tražio veću dozu muškog seksualnog naboja.

Pojava metroseksualca je mnogim mladim ženama unela novu nadu. Muškarac koji je veoma uredan, koji vodi računa o načinu oblačenja i stilu, mirišljav, manikiran i pedikiran, a koji pri tome nije gej, delovao je kao novi ideal. Ako tome dodamo njegovo redovno bavljenje fizičkim aktivnostima koje stvaraju lepo i izdržljivo telo, kao i posvećenost svom poslu, početno žensko oduševljenje je sasvim razumljivo. Inače sam izraz je nastao kao spoj reči metropolis i seksualnost, sa ciljem da ukaže na pojavu novog tipa muškarca koji je nastajao u velikim gradovima.

Posle par decenija ženskog kolektivnog iskustva sa metroseksualnim muškarcima polako se iskristalisao zaključak da je veliki broj njih narcisoidan, i zbog toga prilično nezainteresovan za održavanje trajnih veza, pogotovo ako one zahtevaju od njega neki napor. Narcisoidnost nije toliko zaljubljenost u samoga sebe, koliko je nedostatak saosećajnosti sa drugim ljudima. Narcis iz grčkog mita bi trebalo pravilno da se izgovara „Narkis”, što bi u prevodu značilo neosetljivi, a što ima isti koren kao i reč narkoza. Zbog toga narcisoidne osobe, a danas ih je sve više, imaju smanjen kapacitet za emocionalno vezivanje, ili tačnije za voljenje drugih.

Nova nada je pojava iberseksualca, „nadseksualca”. Reč je o muškarcima sličnim metroseksualcima, ali sa mnogo više izraženim društvenim vrednostima, emocijama, sposobnošću za vezivanje i širokim interesovanjima. Iako obećava, „alfamužjak sa srcem” tek treba da opravda ženska očekivanja od novog muškarca.

Zoran Milivojević

Kako da naučite decu da zavole knjigu

Kraj raspusta je idealno vreme da svom detetu poklonite neku knjigu. Dokazano je da deca koja mnogo čitaju lepše sklapaju rečenice i bolje znaju gramatiku. A uz to, knjiga može da posluži kao priprema za ponovni polazak u školu. Ako još nisu naučili da čitaju, uzmite vi knjigu u šake. Psiholoyi kažu da deca kojoj roditelji posle prve godine života mnogo čitaju, lakše uče da čitaju i elokventija su.

Čitanje razvija inteligenciju 

Čitanje kod dece razvija maštu jer se za vreme čitanja u njihovoj glavi odvija čitav film. Dok im televizija servira gotove scene, čitajući deca sama izmišljaju slike_arhiva. Na taj način se podstiče rad mozga i razvija kreativnost. 

Trik sa omiljenom knjigom

Nemačko udruženje ‘Više vremena za decu’ savetuje roditeljima da što ranije počnu da razvijaju strast za čitanje kod svoje dece. U prvoj fazi, najbolje je da čitaju priče koje su nekada najradije slušali. Ako bismo to pravilo, sagledano u nešto širim okvirima, primenili na naše prilike i mogućnosti, onda bi svakako vredelo skrenuti pažnju na serijale iz grčke mitologije. Naime, dečje televizije su donedavno prikazivale crtane filmove u kojima su obrađivani poznati i oni manje poznati starogrčki mitovi (trebalo bi da bude i nastavaka i repriza). Bili su vrlo popularni kod mališana.

Kako da ih zainteresujete

Najpre bi trebalo da naučite dete da dešifruje početna slova poglavlja, zatim manje reči i na kraju čitave rečenice. Uspeh ohrabruje i raduje, pa je trenutak kada je dete pročitalo prvu knjigu idealan da ga zainteresujete za sledeću.

Stripovi? Da!

Bilo da je reč o Paji Patku, Asteriksu i Obeliksu ili Mikiju Mausu, crtani junaci su veoma popularni među decom. Nekada su nastavnici bili protiv njih, ali danas mnogi stručnjaci ističu da kombinacija zabavnih crteža i kratkih tekstova može biti dobar put ka razvijanju ljubavi prema knjizi. 

Izvor: Žena

Anksioznost

Ilustracija Srđan Pečeničić

Anksioznost je osećanje čije je ime nastalo od latinske reči angere, koja označava stezanje, stiskanje. Iako postoji srpska reč sa istim značenjem – teskoba (od tesno u grudima) – kao i reči strepnja i bojazan, reč anksioznost se odomaćila prvo u jeziku stručnjaka, a zatim i svakodnevnom govoru.

Da bi osećanje teskobe bilo moguće, mora postojati sposobnost zamišljanja budućnosti, a kako je to isključivo ljudska sposobnost, osećanje teskobe je isključivo ljudsko osećanje, kao što su trema i zabrinutost. Dok je osećanje treme posledica zamišljanja buduće, ali vremenski i prostorno ograničene ugrožavajuće situacije, teskoba je posledica daleko šire procene. Ljudi osećaju anksioznost kada ocenjuju da nisu spremni da izađu na kraj sa celokupnom životnom situacijom koja je pred njima – anksioznost je neka vrsta treme pred životom.

Preteča osećanja anksioznosti jeste strah od odvajanja koje oseća malo dete koje intuitivno zna da nije sposobno da samostalno preživi, a kada postoji pretnja da bi moglo da se razdvoji od roditelja sa kojim je u simbiozi.

Pogrešno je osećanje anksioznosti smatrati osećanjem koje je samo po sebi patološko. Brojne su situacije u kojima je ono sasvim prirodna reakcija na promenjene okolnosti. To su situacije u kojima svet u kome osoba živi menja svoj identitet: kada nastaje ratno stanje, ekonomska kriza, politička revolucija, tehnička revolucija i slično. Anksioznost se pojavljuje i kada neko iz jedne poznate okoline pređe da živi u neku stranu okolinu na koju se još nije navikao, kao što je to slučaj sa iseljenicima. Teskoba prati i različite životne prekretnice, odnosno krize: kada neko završava fakultet i treba da postane odrasla osoba; kada shvata da je na pragu starosti i slično. Anksioznost prati i sve teže, telesne bolesti i psihičke poremećaje, jer obolela osoba se pita da li će preživeti, da li će ozdraviti, da li je sposobna da se oporavi bez većih posledica. Upravo zbog toga što anksioznost prati sve ozbiljnije poremećaje zdravlja, Sigmund Frojd je smatrao da je ona ključna u nastanku psihopatologije.

Anksioznost je patološko osećanje onda kada osoba zaista jeste sposobna da se uspešno snađe u životnoj situaciji koja je pred njom, ali kada ona sebe vidi nerealno, umanjujući i potcenjujući svoje prave kvalitete. Iako lekovi koji „razgrađuju” anksioznost – anksiolitici – mogu biti od velike pomoći, ipak je u lečenju patološke anksioznosti glavno da osoba putem psihoterapije promeni sliku o sebi i stekne samopouzdanje – veru u svoje sposobnosti i kvalitete. U suprotnom postoji velika opasnost nastanka zavisnosti od ovih lekova.

Zoran Milivojević

Senzomotorni razvoj tokom prve godine života

Dete se rađa adekvatno opremljeno za prilagođavanje spoljašnjem svetu.Tokom prve godine života, razvoj je izuzetno intenzivan u fizičkom, motornom i čulnom domenu.. Ovo predstavlja osnovu za razvoj složenijih psihičkih funkcija, čiji se temelji postavljaju upravo u prvoj godini.

Tokom prve godine, dete sve preciznije opaža pojedinačne osobine predmeta (oblik, boju, veličinu …), a čulni podaci se postepeno integrišu u celovitije “čulne slike” kao rezultat uspostavljanja međučulne kooperacije i čulno-motorne koordinacije.

Sredinom prve godine uspostavlja se selektivna pažnja  (usredsređivanje na jedan od elemenata nekog složenijeg prizora, uz zanemarivanje ostalih, manje značajnih), kao prvi korak u perceptivnoj analizi složenijih aspekata realnosti. Sposobnosti takve analize se tokom detinjstva usavršavaju, čemu doprinosi i razvoj drugih mentalnih funkcija (kognicije, mišljenja, govora).

Krajem prve godine, zahvaljujući svim ovim sposobnostima, kao i razlikovanju boja i opažanju dubine, dete je u stanju da prepoznaje predmete relativno nezavisno od udaljenosti, ugla posmatranja i osvetljenja. Ovo uspostavljanje opažajne postojanosti predmeta predstavlja vrhunac senzomotornog razvoja u ovom periodu, što sa svoje strane omogućuje i početne korake u jednom potpunijem poimanju sveta.

Proces uspostavljanja opažajne postojanosti predmeta je senzomotorni fenomen, jer ključnu ulogu u njemu igraju kako senzorne, tako i motorne aktivnosti deteta: manipulacija u lokomocija.

Manipulacija. Sposobnost  voljnog, namernog dosezanja i hvatanja predmetase razvija se postepeno počev od 3. meseca života, kada se čine prvi, neuspešni pokušaji hvatanja predmeta, što detetu polazi za rukom tek tokom 6. meseca, ali bez opozicije palca (koja se javlja tokom 7. meseca). Krajem prve godine, dete uspeva da voljno i precizno planira i izvodi pokrete dosezanja i hvatanja, kao i sistematsko ispitivanje svojstava predmeta (stavljanje u usta, opipavanje, stezanje, bacanje).

Lokomocija. Jedino što novorođena beba u motornom pogledu može da izvede je okretanje i podizanje glave kad leži potrbuške. Krajem prve godine, međutim, deca su po pravilu u stanju da uspravno hodaju, sama ili uz nečiju pomoć. U međuvremenu, voljna kontrola delova tela uključenih u lokomociju odvija se u smeru od glave ka donjim ekstremitetima (cefalo-kaudalni pravac), tako da dete prvo može da sedi, pa da stoji, pa da hoda, i to u sva tri slučaja najpre uz potporu a zatim samostalno. Ovaj redosled je postojan (nema izuzetaka), a u vezi s njim je zanimljivo pomenuti da puzanje nije obavezna faza u razvoju uspravnog hoda: mada većina dece puzi neko vreme pre nego što prohoda, neka deca puze tek pošto prohodaju, a neka deca ne puze nikad. U procesu prohodavanja je, po svemu sudeći, presudna uloga sazrevanja, a ne učenja (uvežbavanja).