Kako da naučite decu da zavole knjigu

Kraj raspusta je idealno vreme da svom detetu poklonite neku knjigu. Dokazano je da deca koja mnogo čitaju lepše sklapaju rečenice i bolje znaju gramatiku. A uz to, knjiga može da posluži kao priprema za ponovni polazak u školu. Ako još nisu naučili da čitaju, uzmite vi knjigu u šake. Psiholoyi kažu da deca kojoj roditelji posle prve godine života mnogo čitaju, lakše uče da čitaju i elokventija su.

Čitanje razvija inteligenciju 

Čitanje kod dece razvija maštu jer se za vreme čitanja u njihovoj glavi odvija čitav film. Dok im televizija servira gotove scene, čitajući deca sama izmišljaju slike_arhiva. Na taj način se podstiče rad mozga i razvija kreativnost. 

Trik sa omiljenom knjigom

Nemačko udruženje ‘Više vremena za decu’ savetuje roditeljima da što ranije počnu da razvijaju strast za čitanje kod svoje dece. U prvoj fazi, najbolje je da čitaju priče koje su nekada najradije slušali. Ako bismo to pravilo, sagledano u nešto širim okvirima, primenili na naše prilike i mogućnosti, onda bi svakako vredelo skrenuti pažnju na serijale iz grčke mitologije. Naime, dečje televizije su donedavno prikazivale crtane filmove u kojima su obrađivani poznati i oni manje poznati starogrčki mitovi (trebalo bi da bude i nastavaka i repriza). Bili su vrlo popularni kod mališana.

Kako da ih zainteresujete

Najpre bi trebalo da naučite dete da dešifruje početna slova poglavlja, zatim manje reči i na kraju čitave rečenice. Uspeh ohrabruje i raduje, pa je trenutak kada je dete pročitalo prvu knjigu idealan da ga zainteresujete za sledeću.

Stripovi? Da!

Bilo da je reč o Paji Patku, Asteriksu i Obeliksu ili Mikiju Mausu, crtani junaci su veoma popularni među decom. Nekada su nastavnici bili protiv njih, ali danas mnogi stručnjaci ističu da kombinacija zabavnih crteža i kratkih tekstova može biti dobar put ka razvijanju ljubavi prema knjizi. 

Izvor: Žena