Bez suza u vrtić

JASNA STOJKOVIĆ, Foto: DREAMSTIME, 07. 09. 2009. 07:13

Vaše dete je krenulo u vrtić i svako jutro ga uz vrisku i dreku silom odvajate od svoje suknje da biste ga predali vaspitačici. Za vrtić neće ni da čuje! Pokušajte da primetite ove savete, možda ćete uspeti da se „nagodite“ s malim plačljivkom.

 Koliko god da ima godina, detetu treba objasniti zašto mora da ide u vrtić. Možete mu reći: ‘Obdanište je mesto gde će se o tebi brinuti fine tete i gde možeš da se igraš dok smo mi na poslu.’ Ili: ‘Mama i tata bi hteli da se upoznaš s novim drugarima, a njih u obdaništu ima koliko hoćeš.’ Ali mu recite da se ne ljutite na njega zato što plače kad se od vas rastaje i da ga nećete zbog toga kazniti. Starijoj deci možete da kažete da će uskoro morati u školu i da iz škole nema izostajanja. Predškolska grupa u obdaništu i služi zato da se budući đak navikne na školu.

Prvih dana ostanites detetom u vrtiću

Za mališana koji je tek krenuo u vrtić biće utešno ako u početku ostanete zajedno s njim nekoliko sati. Porazgovarajte s vaspitačicom da bi dete videlo da je to osoba koja vam se dopada i u koju imate poverenja i da uopšte nije tako strašna kako njemu izgleda. Možda ćete to morati da uradite nekoliko puta pre nego što se posebno osetljivo dete ne navikne na novu situaciju.

 Nacrtajte plan vrtića

Deca se ponekad uznemire ako ne mogu da se orijentišu u novoj sredini. Zato nacrtajte plan vrtića jarkim bojama i pokažite mu gde je pre svega toalet, zatim spavaonica, trpezarija i soba za igranje. Obesite plan na zid u dečjoj sobi. Mališan će se osećati sigurnije.

 Opišite mu vrtić u što lepšem svetlu

Predočite detetu čime će se sve baviti u vrtiću. Opišite mu svaku aktivnost u najlepšim bojama. Pokušajte da ga zainteresujete za nešto čime ne može da se bavi kod kuće, a ima prilike da to proba u vrtiću. Na primer, u obdaništu može da slika vodenim bojama, što mu kod kuće retko dozvoljavate iz straha da ne napravi haos. Ili može da slaže drvene kocke, koje vi nemate. Ili može da se pentra na svakojake sprave koje se nalaze u dvorištu vrtića.

 Pozdravite se veselo

Kad dovedete dete u vrtić, ne odugovlačite s dugačkim zagrljajima, poljupcima i svakojakim obećanjima. Na primer, ne treba mu govoriti da se ne plaši, da mu se ništa ružno u vrtiću neće dogoditi. Ako mališan primeti roditeljsku brigu ili strah, a oni za to imaju specijalno čulo, zaključiće da za to postoji ozbiljan razlog ili povod.
Zagrlite dete, poljubite ga i recite da ćete po njega doći u uobičajeno vreme, a zatim ga ostavite, uz osmeh.

 Nemojte neprimetno da se iskradete

Može vam se učiniti da je bolje da se iskradete iz vrtića dok je dete zaokupljeno igrom ili razgovorom s drugarima. Ali nikada to nemojte činiti. Iznenadni nestanak mame ili tate je za dete najstrašniji košmar. Stavite mu do znanja da odlazite, ali uvek naglasite da ćete se vratiti kao i uvek.

 Ostavite mu svoju sliku

Mala slika roditelja, koju ćete ostaviti u „tajnom“ džepiću, može da uteši mališana kad se oneraspoloži ili vas se seti, naročito kad mora da legne da spava a ne spava mu se.
Pre nego što se rastanete, recite detetu šta ćete zajedno da radite tog poslepodneva ili te večeri. Recimo, kažite mu da ćete ići u park da se ljuljate ili da ćete posle večere da slažete slagalicu ili čitate omiljenu knjigu. Vodite računa da obećanje uvek ispunite.