Bez nervoze u trudnoci

Hronicni stres tokom trudnoce moze da izazove depresiju, kaze najnovija studija. Istrazivaci su takodje otkrili da mentalne beneficije koje obezbedjuju hormoni mogu da budu uništene hronicnim stresom.

Vodeci autor, doktor Benedeta Leuner je rekao da ova otkrica pomazu da se razume postoporodjajna depresija koja je zaista porazavuje stanje za svaku zenu.

Eksperiment je pokazao da zenke pacova koje nisu bile izlozene stresu, pokazuju bolju povezanost celija mozga sa regijama koje su zasluzne za ucenje, pamcenje i raspolozenje, a narocito za obavljanje više stvari u isto vreme.

Nasuprot tome, mozak majki pacova koji je bio izlozen stresu dva puta dnevno, tako što su bile bacene u vodu, ili im je ograniceno kretanje, nisu pokazale napredak. Takodje, imale su slabiju fizicku interakciju sa bebama. Ponašanje je ispitivano i kod majki koje sui male postporodjajnu depresiju. Majke pod stresom su ranjivije i nemaju kapacitet mozga kao one mirne. Misleci da nisu dovoljno dobre, one padaju u depresiju.

Majke pacova koje su bile 30 minuta odvojene od mladunaca, uzimaju bebu, ušuškaju je i doje. Majke podstresom ih ostavljaju da lutaju same po kavezu i redje ih hrane. Ovo neverovatno podseca na ponašanje majki kod ljudske vrste.

Razumevanje postporodjajne depresije trebalo bi da pomogne prevenciji i lecenju. Ovo stanje nije straššno samo za majku, vec i za bebu, pa kao odrasle osobe mogu biti anksiozne i depresivne. 

Izvor: Domino Magazin