Kako se slažu braća i sestre?

Kako se slažu braća i sestre? - Kako se slažu braća i sestre?

 

Od stava roditelja i sklopa dečje ličnosti najviše zavisi kako će se braća i sestre slagati, a najčešće se svađaju mališani između kojih je razlika od dve do četiri godine. 

Ukoliko imate dvoje ili više dece, sigurno ste mnogo puta bili svedoci njihovih svađa i prepirki, jer koliko god se trudili da ih usmeravate da budu bliski i da jedno drugo čuvaju, konflikti su neizbežni.

Psiholozi tvrde da roditelji najveću grešku prave kada se mešaju u dečje sukobe i savetuju da ih puste da sami reše nesuglasice. Takođe, loši su i najčešći roditeljski komentari “pusti ga, on je mali” ili “ti si stariji, moraš da budeš strpljiv”… Deca postepeno grade svoj odnos, a kakav će on biti zavisi prvenstveno od roditelja i ličnosti dece. Neki mališani su prodorniji i dobiće sve što žele, dok će drugi uvek biti u “zapećku”. 

Ponekad se događa da mlađe dete mnogo lakše “prođe” kroz odrastanje, jer su vaspitne metode već “isprobane” na starijem. Zato je važno da pratite svoju decu, provodite vreme sa njima i shvatite kako reaguju u određenim situacijama. Zaboravite stereotipe da dečaci treba da budu čvršći, devojčice nežnije i uvek imajte na umu da je dete samo dete, da od njega ne smete očekivati da se ponaša kao odrastao čovek. Psiholozi tvrde da kako će se braća i sestre slagati zavisi, između ostalog, i od toga ko je prvi rođen i kolika je razlika između dece. Prema istraživanjima, najviše se sukobljavaju deca kod kojih je razlika od dve do četiri godine.

* Stariji brat i mlađa sestra – Čak u 97 odsto slučajeva roditelji od starijeg brata očekuju nežan i zaštitnički odnos prema mlađoj sestri. Nekim mališanima ovo izuzetno prija jer na taj način dobijaju potvrdu da su veliki, odgovorni, dostojni roditeljskog poverenja. Međutim, u određenim fazama razvoja to može da im smeta, jer su i oni samo deca. Prebacivanje odgovornosti na njih samo zato što su stariji, najgora je reakcija koju kao roditelj možete da imate.
Dozvolite starijem detetu da ima vreme samo za sebe i nikada na njega nemojte prebacivati odgovornost samo zato što je stariji. Svaka prisila ili forsiranje zaštitničke uloge može da stvori loš odnos. U pubertetu, naročito ako je razlika do tri godine, devojčice će “prerasti” dečaka jer različitim tempom ulaze u pubertet, pa odnos u kojem brat štiti sestru tada neće funkcionisati. Mnogo je lakše, tvrde psiholozi, kada je razlika manja, odnosno ne veća od 4 godine, jer deca sličnog uzrasta imaju i slična interesovanja, što je naročito izraženo u kombinaciji stariji brat i mlađa sestra, jer devojčice brže sazrevaju.

* Starija sestra i mlađi brat – Devojčice se vaspitavaju tako da iskazuju emocije, imaju izraženiju potrebu za fizičkim kontaktom i nežnošću, pa u odnosu sa mlađim bratom imitiraju majke. Roditelji se najčešće hvale kako starija sestra brine o bratu i misle da je to dobro jer usvaja korisne navike, ali po mišljenju psihologa to je greška. Ona nije roditelj i ne bi trebalo da ima realne odgovornosti za mlađeg brata. Situacija se dodatno komplikuje kada je razlika veća od pet godina, jer su devojčice do tada odrastale kao jedinice i nekad im je teško da se adaptiraju na novog člana porodice.

Ljubomora je izraženija, pa se starije sestre uglavnom ljute što je mali dečak “pokupio” svu pažnju. Pokušajte starijem detetu, odnosno ćerki da obezbedite vreme koje će provoditi samo s vama i, bez obzira na to što imate bebu i mnogo obaveza, potrudite se da ne oseti veliku promenu. Poklanjajte joj pažnju, interesujte se za ono što govori i ne ljutite se ako izjavi da ne voli brata. Istraživanja pokazuju da se starije sestre uglavnom dobro slažu sa mlađom braćom i da su takve veze najdublje.

* Dve sestre – Ukoliko je razlika do dve godine, dve sestre najčešće odrastaju bez većih problema i ljubomore, a povremena rivalstva brzo rešavaju. Ako je razlika veća od pet godina, starija sestra pokazuje spremnost da pomogne mlađoj u onim oblastima koje je ona prevazišla. Ipak, ne forsirajte previše ulogu starije sestre, slično kao sa starijim bratom, jer preveliki pritisak može da pogorša odnose između devojčica. Sestre među kojima je razlika u godinama veća od šest, bliskost najčešće ostvaruju kasnije i jedna drugoj mnogo znače u zrelom dobu. Dok su devojčice često se sukobljavaju, jer je mlađa previše “dosadna” i stariju prati u stopu. Zbog toga dozvolite starijoj da ima vreme samo za sebe.

* Dva brata – Tu je situacija mnogo burnija, jer su skloni takmičenju i rivalitetu, a sukobi se često završavaju tučom. Pustite ih da sami reše sukobe, a odnos bliskosti i poverenja dostići će samo ako ne budete uvek na strani jednog. Razlika u godinama nije previše značajna kada su dva brata u pitanju, a odnos najviše zavisi od njihovih ličnosti i načina na koji ih roditelji tretiraju. Zbog toga je veoma važno da ne favorizujete jednog nego im pružite podjednaku pažnju i ljubav.

Izvor: Novosti