Negujte sa ljubavlju

Negujte sa ljubavlju - Negujte sa ljubavlju«Sve vreme dok se bavite vašom bebom, nežno joj pričajte, govorite joj najlepše reči. Šaljite joj poruke ljubavi i činite sve da se oseća jedinstvenom. Gledajte je pravo u oči i nežno je tešite ako plače. Najveća je zabluda kako će dete maženjem da se razmazi. Ono na taj način jedino može da nauči koliko je svojim roditeljima važno, tako počinje da stiče neophodno samopouzdanje».

Ovo su reči Anđelke Kotević, «majke» projekta «Halo beba», a njih  roditeljima prenose patronažne sestre koje rade na teritoriji Beograda, ali i šire.

 

Rađanje novog života je velika radost, ali i briga. Ko su žene od kojih najviše učimo u prvim danima bebinog života? Sa koliko spretnosti i sigurnosti one uzimaju u ruke naša čeda, svlače ih, kupaju, obrađuju pupčani patrljak, prepovijaju… kao da je to nešto najlakše na svetu. Posebno prvorotke sa nestrpljenjem i velikim olakšanjem dočekuju njihovu posetu. 

Beba u kući

Kada beba stigne na svet, sledeći veliki događaj je dolazak kući. Dok ukućani završavaju poslednje pripreme za dolazak značajnog  ukućanina, mame su nestrpljive da pokažu svoju bebu dragim osobama. Posle prvog ushićenja, kreću i prve nedoumice. Šta i kako sa bebom? Kako je okupati, prepoviti, negovati, dojiti?

Patronažna služba

Na scenu tada stupaju patronažne sestre, koje obilaze bebe i porodilje prvih dana po dolasku kući (pet dana za redom, i više ako treba). Prvog dana stiže i prvi poziv iz savetovališta «Halo beba», kojim sestra poželi dobrodošlicu mami i bebi, proveri adresu i reši dilemu oko toga ko će da im pruži stručnu pomoć i podršku. Ona najavljuje i posetu patronažne sestre iz pripadajućeg doma zdravlja. Patronažna sestra pokazuje roditeljima kako se beba kupa, kako se neguje pupak, pomaže pri dojenju, ohrabruje savetima. Pored baka, tetaka i ostalih dobronamernih savetodavaca, patronažne sestre su velika podrška porodicama tih prvih dana. One su, inače, organizovane kroz polivalentnu patronažnu službu, koja veći deo aktivnosti realizuje kroz posete porodici, a ostale kroz zdravstveno-vaspitni rad u zajednici.

 «Halobeba» saveti

Promene na koži bebe su najčešće bezazlene, ali se često dešava da mnogo uplaše roditelje, pa se u savetovalištu «Halobeba» mesečno odgovori na oko 1400 pitanja (12 odsto ukupnih odgovora) iz te oblasti.

Po čemu se bebina koža razlikuje od kože odraslih?

• epidermis je tanji nego kod odraslih (smanjena zaštitna funkcija, povećana propustljivost)

• smanjena funkcija lojnih žlezda

• smanjena funkcija znojnih žlezda

• smanjena sposobnost neutralizacije baznih supstanci

• smanjena UV zaštita

• smanjena zaštita od hladnoće

• smanjena mehanička otpornost

Iz navedenog se nameće zaključak da je veoma važno da se nezi dečje kože posveti posebna pažnja.

«Prava nega kože je najbolja prevencija kožnih bolesti»

«Oči su prozor duše, a koža je ogledalo zdravlja»

Izvor: Moj Pedijatar