Roditeljske GREŠKE

Roditeljske GREŠKE - Roditeljske GREŠKENije jednostavno – Odgajanje dece nosi veliku odgovornost. Osim što vodite brigu o njima, morate da im budete i dobar uzor. Vi ste ti od kojih će da uče, a deca su sklona usvajanju navika roditelja, i dobrih i loših. 

Budimo iskreni, niko nije savršen i svi imaju neku lošu naviku koje bi trebalo da se oslobode. Neke od njih tiču se samo vas i nikome ne škode, ali kada je reč o lošim navikama koje utiču na vaspitanje deteta, mogli biste da imate velikih problema ako ih ne stavite pod kontrolu.

Donosimo vam top pet loših roditeljskih navika kojih se, radi dobrobiti svoje dece, odmah morate rešiti.

1. Vikanje na decu

Ponekad je stvarno teško ne vikati na decu, posebno kada im sto puta ponovite da nešto treba da urade, a oni se ponašaju kao da govorite zidu. To je frustrirajuće, ali morate da naučite da to držite pod kontrolom. U suprotnom, šaljete im poruku da je u redu vikati kada se suoče s emocionalnim situacijama. Ako osetite poriv da vičete, odmaknite se nekoliko minuta od njih ili problem rešavajte sledećeg dana kada se emocije malo slegnu. Naučite da razgovarate s decom na mirniji način. Pregovarajte i pronađite način da rešite problem, bez vike i vrištanja.

2. Prigovaranje

Deca ne rade uvek ono što im kažete, čak i ako znaju da bi trebalo, ali prigovaranje nije rešenje. Ako ne žele da napišu domaći zadatak, odredite određeno vreme u danu kada će morati da ga urade. Kada su gotovi, ostaje im još vremena za ono što vole da rade pre odlaska na spavanje. Ako ne žele da sređuju sobu, odredite im konkretan zadatak (prikladan uzrastu) i kada su gotovi, mogu da se igraju ili rade ono što ih raduje.

3. Psovanje pred decom

To je vrlo ružna navika koju će deca sigurno da pokupe ako niste pažljivi. Samo zato što ne psuju pred vama ne znači da to ne rade u školi ili pred prijateljima. Na kraju krajeva, ako to rade mama i tata, onda je u redu da to rade i oni, zar ne?

4. Ignorisanje ili omalovažavanje emocija

Neki roditelji ne shvataju da i deca imaju osećanja i da ih vrlo lako možete povrediti. Ignorisanje deteta dok pokušava da komunicira s vama može biti vrlo štetno. Ako su uznemirena zbog nečega što se dogodilo u školi ili s prijateljima, roditelji moraju da shvate da je to u dečjem životu najvažnija stvar u tom trenutku, čak i ako se vama čini sasvim beznačajnim.

5. Prekršena obećanja

S vremena na vreme dogodiće se da prekršite obećanje koje ste dali deci. Na primer, obećali ste im da ćete dan provesti u prirodi, ali neočekivani preokret upropastiće vam plan. Ali, redovno i nepromišljeno kršenje obećanja moglo bi u vašu decu da usadi nepoverenje kojeg kasnije možda neće moći da se oslobode. Nemojte davati obećanja za koja ste sigurni da nećete moći da ih ispunite. Ako niste sigurni, obećajte da ćete dati sve od sebe, ali pobrinite se da shvate da to nije garancija.

Niko ne kaže da je roditeljstvo lak zadatak i svi prave greške. Ali, važno je na koji način se nosite s njima. Iz njih treba da učite i da se menjate da se iste greške ne bi stalno ponavljale. Tada ćete znati da ste dobar roditelj. Ako imate bilo koju od gore navedenih loših roditeljskih navika, ili neku koja se nije našla među ovih pet, učinite sve od sebe da ih se rešite i zamenite onim pozitivnim od kojih vaše dete može da ima koristi. 

Izvor: Press