Najbolji načini da nagradite dete

Najbolji načini da nagradite dete  - Najbolji načini da nagradite dete Nagrađivanje dobrog ponašanja je jedan od modela da na pozitivan način utičete na ponašanje dece. Ova tehnika se može koristiti u školi, kući ili nekom drugom okruženju. 

Ipak, važno je razlikovati podmićivanje od nagrađivanja dobrog ponašanja. Kada se dete ponaša na odgovarajući način, treba ga nagraditi za vreme ili neposredno posle određenog događaja, jer zakasnela ili preuranjena nagrada neće doneti željene rezultate. Kod pravovremenog nagrađivanja, dete će povezati nagradu sa dobrim ponašanjem.

Donosimo nekoliko ideja za nagrađivanje naših dobrica:

HRANA
Nagradite dete sa posebnom poslasticom za dobro ponašanje. To može da bude kolač, keks ili neki drugi slatkiš, nešto što dobija u posebnim situacijama. Na primer, ako primetite da dete samostalno i disciplinovano radi domaći zadatak za stolom, diskretno priđite i na sto stavite bombonu ili čokoladicu. Dok hrana može da bude odličan motivator za dete, nikada ne uskraćujte hranu ako se dete ponaša na nedoličan način. Hrana može i sme da bude nagrada, nikako kazna. 

MALI POKLONI
Nagrada za dobro ponašanje bi mogao da bude i neki simboličan poklon, mala igračka, strip ili slično, u zavisnosti od doba i interesovanja deteta. Mali pokloni treba da budu stvarno mali i jeftini (ukrasna olovka, nalepnice…). Možete dati detetu ovakvu nagradu za, na primer, odličnu ocenu u školi, dobro ponašanje kod zubara, ili kao poklon za jedan dan dobrog ponašanja.

POSEBNE PRIVILEGIJE
Ako se dete ponaša na odgovarajući način, možete ga nagraditi i posebnom privilegijom. Privilegije mogu biti različite, u zavisnosti od uzrasta. Na primer, možete mu dozvoliti da bira TV kanal koji ćete svi zajedno gledati, možete produžiti određeno vreme za igranje video igrice, dati mu više vremena za igru ili neke aktivnosti u kojima uživa i slično. 

SLOBODNO VREME
Ova nagrada je posebno delotvorna kod dece školskog uzrasta. Za dobro ponašanje, odredite trajanje slobodnog vremena koje će dete imati na raspolaganju (naravno, duže nego što ga obično ima). To će mu dati priliku da samo izabere svoju nagradu. Oprezno koristite ovu nagradu uzimajući u obzir školske i vanškolske obaveze deteta.

Male i simbolične nagrade podsticaće dobro ponašanje deteta. Kroz nagrađivanje umesto kažnjavanja dete će pre razumeti koliko je lepše kada se ponaša dobro i ispunjava svoje obaveze.

I ne zaboravite – pohvala, zagrljaj i poljubac su najbolje i uvek dobrodošle nagrade.

Izvor: SMedia