Mama, upomoć, čudovište!

Mama, upomoć, čudovište! - Mama, upomoć, čudovište!Dečje noćne more treba ozbiljno shvatiti. Kada se vaše dete noću probudi plačući od staha i ima problema da ponovo zaspi, to je verovatno znak da je imalo noćnu moru. Takve „epizode“ najčešće se događaju u drugom delu noći i postoji mogućnost da se dete seti onoga što je sanjalo, kao i da ga to muči narednog dana. Evo kako mu možete pomoći.

Otkud strašni snovi?

Većina dece različitog uzrasta ima s vremena na vreme noćne more, ali deca između dve i četire godine su tome posebno sklona, jer je to vreme kada počinju da se razvijaju i osećaj straha i mašta. Noćne more se mogu javiti zbog strašne priče koju su čuli ili filma koji su gledali, od prevelikog uzbuđenja pre spavanja ili nekog stresa koji se detetu dogodio preko dana.
- Roditelj može da razmisli o tome šta bi mogao biti uzrok detetovih noćnih mora i učini nešto povodom toga. Recimo, ako je to svađa kojoj je dete prisustvovalo, da izbegava takve scene u njegovom prisustvu. Ili ako ustanovi da se košmari javljaju posle gledanja nekog filma, da pripazi šta dete gleda i slično. Ne zaboravite, ipak, da je kod male dece najčešći uzrok noćnih mora bujna mašta – objašnjava pedagog Ksenija Sulejmanović.

Kada dete počne da plače ili vas doziva, idite do njega i tešite ga dodirom i rečima dok se ne smiri. Ako uzmete dete k sebi u krevet, imajte na umu da ćete možda razviti naviku da vam dete usred noći dolazi u krevet. Dopustite mu da, ako želi, ispriča šta je sanjalo, ali nemojte vršiti pritisak ako ne želi.

Kako pomoći detetu
- Bitno je da se dete u toj situaciji uteši i oseti sigurno i bezbedno. Objasnite mu da je san nešto izmišljeno kao i bajke u knjigama, pomozite mu da shvati da nema čega da se plaši i da svi ponekad imamo ružne snove… – savetuje Ksenija.
Ako znate šta je dete sanjalo, pokušajte da mu pokažete kako zaista nema čudovišta u ormanu ili ispod kreveta… Međutim, nemojte preterivati da se to ne bi pretvorilo u noćni lov na čudovišta, odnosno pravu noćnu igru. Ako je potrebno, neka gori noćna lampa ili bar svetlo u hodniku, podsetite dete da ste vi veoma blizu, u susednoj prostoriji, da nećete nigde otići i da su svi u kući sigurni.

 
Noćni strahovi

Za razliku od noćnih mora, noćni strahovi se javljaju u prvim satima veoma dubokog sna, tako da se deca obično potpuno i ne probude.
- Ako dete plače ili vrišti u snu, nekad i otvorenih očiju iako je nesvesno, nemojte ga buditi, ali se pobrinite da je bezbedno – preporučuje naša sagovornica.

Izvor: ALO