Tikovi kod dece (grčevi)

Tikovi kod dece (grčevi) - Tikovi kod dece (grčevi)Šta su tikovi?
To su brzi, ponavljajući grčevi mišića – treptanje (migovi), grimase, mrštenje, okretanje glave u stranu ili sleganje ramenima. Većina tikova traje 1 sekundu. Obično se češće dešavaju kada je dete pod stresom. Kada je opušteno, tikovi nisu toliko česti. Takođe se dešavaju dok dete spava. Tikovi se tri puta češće dešavaju kod dečaka nego kod devojčica. 

Šta je uzrok?
Uzrok nije u potpunosti poznat. Genetika i neurohemijske razlike možda igraju najveću ulogu u nastajanju tikova. Stanje se pogoršava kada je osoba preplavljena osećanjima. Deca ih ne rade namerno, a pritom su uglavnom normalna, bistra i osećajna mala bića.

Koliko dugo traju?
Ako ignorišete tikove, nestaju za 2 meseca do godinu dana. Ukoliko se uloži još i dodatni napor, veoma brzo se vidi napredak. U slučaju da se ne ignorišu i dete nastavi da oseća pritisak i stres, tikovi će spontano nestati tokom puberteta. Oko 3% dece ne uspeva samo da se izbori i njima je potrebna dodatna terapija, a u nekim situacijama i lekovi.

Kako možete da pomognete detetu?
- Pomozite mu da se oseća opušteno i podigne nivo samopouzdanja.
Postarajte se da dete u toku dana ima dovoljno slobodnog vremena i vremena za igru. Ako je pretrpano obavezama, olakšajte mu. Ukoliko je veoma samokritično, više ga hvalite i podsećajte da najpre mora samo sebi biti dobar prijatelj.

- Uočite i uklonite stres okoline.
Kad god dete ima nalet tikova, zapišite datum, vreme i događaje koji su prethodili. Na taj način ćete uvideti kada i zašto je mališan pod pritiskom. (Dete ne sme da zna da zapisujete ove informacije.)

Kritikujte ga manje zbog ocena u školi, treninga, časova pevanja ili plesa, urednosti njegove sobe, manira za stolom itd.

- Ignorišite tikove kada se pojave.
Kada primetite da pravi tikove, ne skrećite mu pažnju na njih. Zamerke nagoveštavaju da Vam smeta. Ako se i dete zabrine zbog njih onda će svakog narednog puta reagovati sa zebnjom umesto da ih prihvati. A zebnja, sa druge strane, će samo pogoršati situaciju. Ne dozvolite da Vam bilo ko zadirkuje dete, čak ni mlađe ili starije dete. Recite svima da ne obraćaju pažnju na tikove jer je poenta da se smanji pritisak, a ne da se poveća.

- Ne razgovarajte o tikovima u trenucima kada se ne dešavaju.
Svaki razgovor o tikovima unutar porodice treba da se prekine. Što se manje priča o njima, to će ih dete biti manje svesno. Ako, pak, dete samo pomene temu, recite mu nešto ohrabrujuće, npr. „ … mišići lica će naučiti na kraju da se opuste i tikovi će nestati.“

Kada se obratiti stručnjaku?
U slučaju da tikovi:
- utiču na sklapanje prijateljstva ili učenje u školi
- utiču na pojavljivanje čudnih zvukova, reči ili vulgarnosti
- izazivaju kašalj
- zahvataju druge delove tela osim glave, lica i ramena
- postanu učestaliji (više od 10 dnevno)
- traju duže od godinu dana

Takođe se obratite lekaru ukoliko ste sproveli neki program, ali se situacija nije popravila i ako imate dodatna pitanja i brige.

Izvor: Moja Beba.com